فهرست مطالب

فصلنامه خون
سال دهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فاطمه صباغی، کریم شمس اسنجان، علی اکبر موثق پور اکبری، ناصر امیری زاده، مهین نیکوگفتار ظریف، نادیا باقری، پروانه عباسی صفحات 102-110
    سابقه و هدف
    خون بند ناف می تواند به عنوان یک منبع جایگزین مناسب سلول های بنیادی هماتوپویتیک در پیوندهای آلوگرافت استفاده شود. این مطالعه با هدف بررسی این مطلب که آیا تکثیر سلول های بنیادی خونساز در خارج از بدن قبل از پیوند و سپس تزریق آن ها به بدن، می تواند سبب بازیافت سریع تر سلول ها پس از پیوند با خون بند ناف گردد، انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. جداسازی و تخلیص سلول های CD34+ خون بند ناف با روش MidiMACS انجام شد. سلول های تخلیص شده بر روی نانوفیبرهای پلی اتر سولفان(PS) آمینه و پلی کاپرولاکتون(PCL) aligned و random در مقایسه با محیط دو بعدی معمول کشت داده شد. هم چنین میزان آپوپتوز سلول های کشت داده شده بر روی نانوفیبر پلی سولفان آمینه هم زمان با محیط دو بعدی معمول نیز بررسی شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که نانوفیبر پلی سولفان آمینه، تاثیر مثبتی بر میزان تکثیر سلول های CD34+ در مقایسه با محیط دو بعدی معمول دارد و باعث افزایش معنادار تکثیر سلولی می شود. در عین حال موجب کاهش میزان آپوپتوز سلولی می گردد. در حالی که نانوفیبرهای PCL (پلی کاپرولاکتون) در 2 فرم aligned و random تاثیری بر افزایش میزان تکثیر سلولی ندارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که نانوفیبر PS آمینه باعث القای تکثیر سلول های CD34+ می شود. بنابراین به نظر می رسد محیط نانوفیبر PS آمینه می تواند به عنوان یک استراتژی جهت افزایش سلول های CD34+ جدا شده از خون بند ناف در محیط کشت آزمایشگاهی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: خون بند ناف، سلول های بنیادی خونساز، آنتی ژن های CD34
  • نیلوفر شایان اصل، مرضیه ابراهیمی، بهاره بیکی، احسان جان زمین، پوریا بنی اردلان صفحات 111-120
    سابقه و هدف
    سلول های بنیادی خون بند ناف، با تعداد بالای سلول، کاندیداهای مناسبی برای پیوند در بیماری های خوش خیم و بدخیم می باشند. اما اکثرا تعداد محدودی دارند بنابراین تکثیر این سلول ها در محیط آزمایشگاه با بیوراکتور سوسپانسیونی هم زن دار انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه کاربردی، سلول های تک هسته ای خون بند ناف به میزان 106 × 07/1 سلول در میلی لیتر در حجم 206 میلی لیتر در بیوراکتور سوسپانسیونی با هم زن رفت و برگشتی و گروهی دیگر با همان تعداد در 2 میلی لیتر محیط کشت داخل فلاسک کشت داده شدند. دوره کشت هر دو گروه 14 روز به طول انجامید. در روزهای 0، 3، 7 و 14، نمونه گیری انجام شده و سلول ها مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    در ابتدای کشت، سلول های تمایز یافته حذف(روز 3) و سپس تا هفته دوم، افزایش یافتند(به ترتیب در بیوراکتور از 106 * 42/0 در هر میلی لیتر به 106 * 2/1 و در کشت استاتیک از 106 * 6/0 به 106 * 9/2 رسیدند). سلول های CD34+ پس از 14 روز، در بیوراکتور 86/6 برابر و در کشت استاتیک 07/1 برابر بود و نیز قدرت تشکیل کلنی در بیوراکتور به طور معناداری افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    سلول های بنیادی خونساز در این بیوراکتور با حفظ خواص بنیادی تکثیر می یابند. با این وجود، احتمالا به دلیل افزایش استرس برشی(Shear stress) در محیط، تعداد کل سلول ها افزایش نمی یابد و نیازمند مطالعه های بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: خون بند ناف، سلول های بنیادی خون ساز، بیوراکتور
  • لیلا کسراییان، علیرضا توسلی صفحات 121-127
    سابقه و هدف
    با توجه به خطرات عفونی و غیر عفونی تزریق خون همولوگ، اقداماتی به منظور کاهش عوارض آن صورت گرفته است. از جمله این اقدامات تزریق خون اتولوگ است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آگاهی و نگرش پزشکان در زمینه خون اتولوگ و بررسی تاثیر آموزش بر آن بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی که بر روی پزشکان عمومی و متخصصین درخواست کننده خون شاغل در بیمارستان های شیراز در سال 1389 انجام گرفت، پرسشنامه ای که شامل خصوصیات دموگرافیک، آگاهی و نگرش در مورد خون اتولوگ، فواید و روش های تهیه آن بود در اختیار آن ها قرار گرفت. سپس به پزشکان در زمینه تهیه خون اتولوگ آموزش داده شد. میزان درخواست خون اتولوگ قبل و بعد از انجام آموزش مقایسه شد. از آزمون های آماری مجذور کا، فیشر و t جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی 519 پزشک شرکت کننده در مطالعه در زمینه خون اتولوگ 32/3 ± 41/14 (20-86/2) بود. میانگین آگاهی متخصصین(99/2 ± 95/15) بیشتر از پزشکان عمومی(43/2 ± 04/14) بود(05/0 p<). بیشترین دلیل استفاده از خون اتولوگ، اطمینان از سلامت خون بود. بیشترین علت عدم استفاده از خون اتولوگ، عدم آگاهی از شرایط تهیه و درخواست خون اتولوگ بود. میزان آگاهی و استفاده پزشکان در مورد روش جمع آوری خون قبل از عمل جراحی بیشتر از سایر روش های تهیه خون اتولوگ بود(05/0 p<).
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی پزشکان از روش های تهیه خون اتولوگ پایین بود. علی رغم تمایل پزشکان به استفاده از خون اتولوگ، میزان استفاده از آن پایین بود و با وجود آموزش افزایش قابل ملاحظه ای نیافت.
    کلیدواژگان: انتقال خون، خون سالم، پزشکان، آگاهی
  • سعید حسنی، فرهاد ذاکر، علی ذکری، اعظم زغل، کامران علی مقدم، اردشیر قوام زاده، سید حمیدالله غفاری صفحات 128-138
    سابقه و هدف
    داروی آرسنیک تری اکسید(ATO) که در درمان لوسمی پرومیلوسیتی حاد(APL) استفاده می شود، دارای عوارض جانبی شدیدی می باشد. به منظور افزایش اثرات ضد سرطانی و استفاده از دوزهای پایین تر ATO، اثر ترکیب آن با داروی آزیدوتیمیدین (AZT) در القای آپوپتوز روی سلول های NB4 (رده APL) مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تجربی، بعد از کشت و تیمار سلول ها به مدت 48 ساعت با غلظت های μM AZT 50، μ M ATO 1 و ترکیب آن ها، آپوپتوز و توزیع سیکل سلولی با فلوسیتومتری و میزان mRNA ژن P21 با Real Time PCR در مقایسه با سلول های تیمار نشده مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    ATO به همراه افزایش توقف در مرحله G2/M، منجر به افزایش آپوپتوز(12/7 ± 14/50%) در مقایسه با کنترل(97/2 ± 9/3%) شده است. میزان آپوپتوز در سلول های تیمار شده با ترکیب AZT و ATO (65/4 ± 35/24%) در مقایسه با ATO تنها، همراه با کاهش نسبی سلول های موجود در مرحله G2/M و افزایش نسبی سلول های موجود در مرحله G1 مهار گشته است. ATO (14/0 ± 27/0) نسبت به کنترل(1/0 ± 1) بر روی بیان ژن P21 اثر مهاری داشته ولی AZT (21/0 ± 81/1) و ترکیب AZT/ATO (32/0 ± 06/2) موجب افزایش آن شده اند.
    نتیجه گیری
    AZT، اثر آپوپتوزی ATO را احتمالا از طریق القای بیان P21، گریز سلول از توقف در مرحله G2/M و افزایش توقف در مرحله G1 مهار می‍ کند.
    کلیدواژگان: لوسمی پرومیلوسیتی حاد، آرسنیک تری اکسید، آزیدوتیمیدین، آپوپتوز
  • آزیتا چگینی، سید محمد میررضایی، مریم پوررضا، احمدرضا رضایی، علی جاوید انباردان صفحات 139-145
    سابقه و هدف
    به کمک پلاکت فرزیس می توان تعداد بسیار بیشتر و موثرتری پلاکت به دست آورد که گاه محتوای پلاکت به دست آمده برابر با پلاکت 8 واحد خون کامل است. علاوه بر این، با تجویز این پلاکت ها، بیماران در معرض تماس با اهداکننده کمتری قرار می گیرند. هدف از این بررسی، نشان دادن میزان عوارض تولید پلاکت به روش فرزیس در انتقال خون تهران بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه گذشته نگر از سال 1384 تا 1389 بر روی 309 اهداکننده ای که جهت پلاکت فرزیس مراجعه کردند، انجام گرفت. برای همه اهداکنندگان، CBC انجام شد و در صورت داشتن Hb بالای 5/12 و پلاکت بیش از 000/150 وارد مطالعه شدند. اطلاعات مربوط به جلسات آفرزیس در فرم های مخصوص مشخصات اهداکنندگان با قید عوارض حین اهدای پلاکت ثبت و یافته ها توسط آزمون های t و کای دو و نرم افزار 19 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مدت مطالعه، 302 مورد پلاکت فرزیس انجام شد که از این تعداد 81% اهداکنندگان مرد و 19% زن بودند. میانگین سنی آنان 8/9 ± 3/35 سال بود. شایع ترین عوارض اهدا، واکنش وازوواگال خفیف/متوسط(6/1%) بود و مسمومیت با سیترات در 6/1% از اهداکنندگان دیده شد که نوع متوسط آن در 3/0% اهداکنندگان مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    اهدای پلاکت به روش آفرزیس، ایمن بوده و شیوع عوارض آن بسیار پایین است. عوارض بیشتر در سنین پایین تر و اهدای نوبت اول دیده می شود.
    کلیدواژگان: پلاکت فرزیس، عوارض جانبی، اهدای خون
  • سعید رضایی زراچی، میر حجت الله تقوی فومنی، سید علیرضا رضوی ششده، مسعود نگهداری صفحات 146-152
    سابقه و هدف
    فناوری نانو، تولید، استفاده و گسترش ابزار و موادی است که ابعادشان در حدود 100-1 نانومتر باشد. نانو ذرات نقره در صنایع بسته بندی، آرایشی، بهداشتی، پزشکی و مرغداری کاربرد دارد. باتوجه به کاربرد زیاد نانو ذرات نقره به علت خاصیت ضد باکتریایی وسیع آن، بررسی زیست سازگاری نانو ذرات نقره بر روی سیستم های بیولوژی ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات نانو ذرات نقره بر روی سلول های خونی در موش صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، نانو ذرات نقره با دوزهای 25، 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن موش به مدت 28 روز به صورت دهانی به 50 سر موش نر که در پنج گروه ده تایی قرار داده شده بودند، خورانده شد. سپس از موش های صحرایی خون گیری به عمل آمد و تعداد سلول های خونی مشخص و آزمایش های انعقاد خون نیز انجام شد.
    یافته ها
    در این بررسی تغییر معناداری بر روی تعداد سلول های خونی در هیچ کدام از دوزهای مصرفی، مشاهده نگردید. با وجود طبیعی بودن زمان آزمایش انعقاد خون در کلیه دوزهای مصرفی، آزمایش زمان سیلان و آزمایش قدرت جمع شدن لخته در موش صحرایی در دوزهای بالا، یعنی 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن موش تغییرات معناداری داشتند.
    نتیجه گیری
    افزایش زمان آزمایش سیلان و کاهش درصد سرم جمع شده می تواند ناشی از اثر جلوگیری کننده نانو ذرات نقره بر عملکرد انعقادی پلاکت ها در دوزهای بالا باشد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، سلول های خونی، موش های صحرایی
  • سعید حسینی تشنیزی، مهدی تذهیبی، مینا توسلی فرحی صفحات 153-161
    سابقه و هدف
    مدل رگرسیون کاکس، یکی از روش های رایج تحلیل داده های بقا می باشد که قبل از به کارگیری آن لازم است فرض متناسب بودن خطرات برقرار باشد. اخیرا مدل های شبکه عصبی بدون نیاز به فرض خاص، جایگزینی مناسب در پیش بینی بقا می باشند. هدف از این مطالعه، مقایسه توانایی مدل رگرسیون کاکس و شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی بقای بیماران لوسمی حاد بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه گذشته نگر، اطلاعات 197 بیمار لوسمی حاد بیمارستان سیدالشهدای اصفهان طی سال های 85 تا 88 جمع آوری گردید. ابتدا فرض متناسب بودن خطرات، آزمایش شد و سپس مدل رگرسیون کاکس پردازش گردید. دقت پیش بینی دو مدل با استفاده از دو روش منحنی راک و آزمون کاپا مقایسه گردید. برای تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای 19 SPSS، 2000 Splus و Matlab R2009a و آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    از بین 9 مدل شبکه عصبی مصنوعی که تعداد نرون های آن ها بین 4 تا 12 بود، مدل شبکه عصبی با تعداد 5 نرون در لایه پنهان به عنوان مدل برتر با مدل رگرسیون کاکس مقایسه شد. مساحت زیر منحنی راک برای مدل شبکه عصبی و رگرسیون کاکس به ترتیب برابر با 709/0 و 458/0 به دست آمد. صحت پیش بینی بقا برای مدل شبکه عصبی و رگرسیون کاکس نیز به ترتیب برابر با 9/78% و 3/50% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به دلیل دقت بالای مدل های شبکه عصبی در پیش بینی، استفاده از مدل های مختلف شبکه عصبی در پیش بینی بقا و توسعه آن ها در حوزه های مختلف علوم پزشکی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مدل های خطرات متناسب کاکس، مدل های شبکه عصبی، لوسمی
  • سید جواد موسوی، فاطمه جعفری، مصطفی جمالی صفحات 162-171
    سابقه و هدف
    یکی از خطرات عمده شغلی در کارکنان انتقال خون، مواجهه با عوامل بیولوژیک محل کار است. هدف این مطالعه تعیین میزان مواجهه کارکنان انتقال خون تهران با عوامل زیان آور بیولوژیک و فاکتورهای تاثیرگذار بر آن بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی در سال 1388، پرسشنامه استاندارد محقق ساخته در اختیار کلیه کارکنان انتقال خون تهران قرار گرفت و پس از تکمیل توسط هر یک از آن ها، اطلاعات در برنامه نرم افزاری 15 SPSS وارد و با استفاده از آنالیز رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    رخداد آسیب اجسام تیز و برنده طی یک سال گذشته در 9/11% و در طول دوره کاری در 33% کارکنان وجود داشت و تماس پوستی مخاطی طی یک سال گذشته 24% و طی دوره کاری 6/39% بود. آنالیز رگرسیون نشان داد مواجهه شغلی در گروه سنی 29-20 سال(89/3-05/1 = 95% CI، 29/2 OR:) و گروه سنی 39-30 سال(72/3-03/1 = 95% CI، 21/2 OR:)، کسانی که سابقه کار کمتر از 5 سال(20/3-14/1 = 95% CI، 91/1 OR:)و تحصیلات ابتدایی و راهنمایی داشتند(82/3-09/1 = 95% CI، 29/2 OR:) و کسانی که در دوره های آموزشی حفاظت شغلی شرکت نکرده بودند(92/0-39/0 = 95% CI، 60/0 OR:) بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    میزان مواجهه شغلی در کارکنان انتقال خون تهران درمقایسه با سایر مراکز درمانی کشور در سطح پایین تری است. با ارایه آموزش های ویژه برای گروه های شغلی مختلف، برنامه ریزی و سازمان دهی بیشتر کارکنان و نظارت دقیق بر اجرای برنامه های حفاظت شغلی، می توان احتمال بروز خطا و مخاطرات شغلی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: مواجهه شغلی، عوامل زیان آور بیولوژیک، انتقال خون
  • مهدی بابایی، حسین ذوالفقاریان، حسین سلمانی زاده، عباس زارع میرک آبادی، حافظه علیزاده صفحات 172-180
    سابقه و هدف
    زهر مار جعفری (Echis carinatus) مخلوط پیچیده ای از مواد سمی است. این زهر شامل متالوپروتئازهایی است، که فعال کننده قوی پروترومبین هستند. این ترکیبات بر سیستم انعقاد خون اثر دارند و باعث ایجاد لخته خون می شوند. در این مطالعه، مکانیسم اثر سم مار جعفری ایرانی روی پروتئین های پلاسمای انسان (پروترومبین یا فیبرینوژن) و اثر انعقادی آن مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این مطالعه، بررسی خاصیت انعقادی مار جعفری ایرانی و اثرات آن در انعقاد خون و خالص سازی عامل موثر در انعقاد بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، زهر خام از گونه مار جعفری ایرانی انتخاب شد. فعال کننده پروترومبین از زهر خام این مار با ترکیبی از روش های کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون، تعویض یونی و HPLC فاز معکوس، خالص شد. نمونه خون از 20 فرد سالم گرفته شد و برای آزمایش های PT و FT مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    سم خام مار جعفری ایرانی باعث تسریع انعقاد خون شد به طوری که در غلظت زهر mg/mL 1، لخته در 64/0 ± 6/8 ثانیه در مقایسه با پلاسمای شاهد(59/0 ± 4/13 ثانیه) تشکیل شد.
    نتیجه گیری
    زهر مار جعفری ایرانی شامل فاکتورهای انعقادی است. به نظر می رسد فراکسیون تخلیص شده از مار جعفری ایرانی شبیه به پروتئین انعقادی باشد، که قادر به تسریع انعقاد خون انسان در شرایط آزمایشگاهی است.
    کلیدواژگان: انعقاد خون، فعال کننده پروترومبین(سم مار جعفری)، سم
  • اکبر حسن زاده، فلورا فراهینی، ناهید اکبری، مصطفی آقاحسینی، آسیه پیرزاده صفحات 181-188
    سابقه و هدف
    هدف اصلی مراکز انتقال خون، تامین خون سالم و کافی بر روی بیماران می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر اهدای مستمر خون اهداکنندگان استان اصفهان، مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در سال 1388 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و بر روی 600 نفر از مراجعین جهت اهدای خون در استان اصفهان انجام گرفت. روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای متناسب با حجم بود. نهایتا افراد به طور تصادفی از هر مرکز انتخاب شدند. از پرسشنامه ای روا و پایا مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده استفاده شد. اطلاعات پس از جمع آوری، وارد نرم افزار SPSS نسخه 18 شدند و از آزمون های t مستقل، همبستگی و من ویتنی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در ارتباط با بازگشت برای اهدای خون مجدد،(8/12%) 77 نفر در طی 6 ماه آینده مراجعه کردند و (2/87%) 523 نفر مراجعه نکردند. بیشترین افراد اهداکننده در گروه سنی 21 تا 30 سال بودند و میانگین سن افرادی که اهدای خون مستمر داشتند، به طور معناداری بیشتر از اهداکنندگان غیر مستمر بود. قوی ترین ارتباط همبستگی را خودکارآمدی با قصد داشت(001/0 p<، 577/0 r=)، سپس عواملی مانند خود هویتی(481/0 r=)، هنجارهای اخلاقی(471/0 r=)، نگرش(355/0 r=) و هنجارهای انتزاعی(353/0 r=) در اولویت های بعدی قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    خودکارآمدی یکی از تاثیر گذارترین مولفه ها بر روی قصد افراد جهت اهدای خون مستمر بود. پس می توان نتیجه گرفت که با تقویت این سازه، می توان گام موثری در تداوم و نگهداری افراد اهداکننده خون در جامعه برداشت.
    کلیدواژگان: اهدای خون، نگرش، قصد
  • محمد نریمانی، سعید صادقیه اهری، علی اسماعیلی نژاد، اسماعیل سلیمانی صفحات 189-196
    سابقه و هدف
    نظام های سلامت دنیا، با دغدغه تامین خون سالم و روند رو به رشد نیاز به این عنصر حیاتی روبرو هستند. اهدای خون به عنوان یک رفتار مطلوب اجتماعی، متاثر از ویژگی های انسانی بوده و می تواند نمادی از سرمایه اجتماعی هر کشوری باشد. در این تحقیق رفتار نوع دوستی، حس همدلی و مسوولیت پذیری اجتماعی در دو گروه افراد داوطلب اهدای خون و افراد غیر داوطلب بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی - مقایسه ای و جامعه آماری پژوهش، کلیه مردان داوطلب اهدای خون در پایگاه انتقال خون اردبیل بودند. دو گروه 30 نفره از بین داوطلبان اهدای خون و افراد غیر داوطلب، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسشنامه های رفتار نوع دوستانه، مقیاس بهره همدلی و پرسشنامه شخصیتی به عنوان ابزار استفاده شد و داده ها جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل واریانس چند متغیری(MANOVA) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین نمره مسوولیت پذیری اجتماعی در دو گروه داوطلب و غیر داوطلب اهدای خون به ترتیب 13/4 ± 93/28 و 68/3 ± 13/24 می باشد. میانگین متغیرهای نوع دوستی، همدلی و مسوولیت پذیری اجتماعی در گروه داوطلب بیشتر از افراد غیر داوطلب اهدای خون بود. هم چنین بین نوع دوستی، حس همدلی و انگیزه مسوولیت پذیری اجتماعی رابطه مثبت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    رفتار نوع دوستی، حس همدلی و انگیزه مسوولیت پذیری اجتماعی در افراد داوطلب اهدای خون بیشتر از افراد غیر داوطلب می باشد، لذا با شناسایی افراد نوع دوست، همدل و مسوولیت پذیر می توان زمینه گسترش اهدای خون را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: اهداکنندگان خون، همدلی، مسوولیت پذیری اجتماعی، نوع دوستی
  • الهام ایمانی، فریبا اسدی نوقابی، سعید حسینی تشنیزی، پونه یوسفی، فرشته سالاری صفحات 197-205
    سابقه و هدف
    تالاسمی از شایع ترین بیماری های ژنتیکی مزمن است و مسائل روانی اجتماعی حاصل از آن، بر کیفیت زندگی بیماران تاثیر می گذارد. تحقیقات نشان داده که فعالیت فیزیکی منظم و گروهی، باعث افزایش احساس خوب بودن فرد می شود. این پژوهش با هدف مقایسه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور بر اساس شرکت در فعالیت های گروهی در شهرستان بندرعباس در سال 1390 طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی تحلیلی، 35 بیمار مبتلا به تالاسمی که در فعالیت های گروهی شرکت می کردند به عنوان گروه مورد و 75 بیمار هم سن که در این فعالیت ها شرکت نمی کردند، به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی 36- SF بررسی و توسط نرم افزار آماری 13 SPSS و آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس تحلیل شدند.
    یافته ها
    تفاوت نمرات کیفیت زندگی دو گروه مورد و شاهد در ابعاد درک کلی از سلامتی، محدودیت نقش فیزیکی، نیرو و انرژی، عملکرد فیزیکی، محدودیت نقش عاطفی، درد بدن، سلامت روان و نمره کلی کیفیت زندگی معنادار بود. میانگین نمره کلی کیفیت زندگی در دو گروه مورد و شاهد به ترتیب 46/3 ± 40/81 و 14/6 ± 35/58 بود. رابطه بین نمره کلی کیفیت زندگی و شرکت در فعالیت گروهی، سن شروع دسفرال و دفعات تزریق دسفرال در ماه در گروه مورد معنادار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر شرکت در فعالیت های گروهی بر کیفیت زندگی، تاسیس مراکز توانبخشی جهت ارتقای سطح مهارت های زندگی و تشویق بیماران به شرکت در فعالیت های گروهی، می تواند سازنده باشد و سبب ایجاد استقلال بیشتر برای بیماران و بهبود کیفیت زندگی آن ها گردد.
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، فعالیت فیزیکی، کیفیت زندگی
  • اکبر هاشمی طیر، امیر الماسی حشیانی، ناصر امیری زاده صفحات 206-210
    سابقه و هدف
    زنان از نظر عفونت های قابل انتقال از راه خون در مقایسه با مردان، جمعیت سالم تری هستند لذا تشویق زنان جهت اهدای خون اهمیت ویژه ای دارد. هدف این مطالعه ارزیابی میزان آگاهی دانشجویان و اساتید خانم شهر اراک درباره شرایط اهدای خون سالم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 617 نفر از دانشجویان و اساتید خانم دانشگاه های اراک به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و اطلاعات مورد نیاز پیرامون مشخصات فردی، انگیزه و آگاهی فرد درباره اهدای خون به وسیله پرسشنامه جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 16 SPSS و آزمون های t، من ویتنی و دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    4/6% دانشجویان و 25% اساتید خانم سابقه اهدای خون داشتند. دو گروه، انگیزه اصلی اهدای خون را نجات جان بیماران و مانع اصلی برای اهدای خون را کم خونی می دانستند. میزان آگاهی در هر دو گروه پایین بود. نتایج نشان داد که بین تحصیلات مادر و سابقه اهدای خون با میزان آگاهی فرد از لحاظ آماری ارتباط معنادار وجود داشت(04/0 p=، 001/0 p=).
    نتیجه گیری
    درصد قابل توجهی از زنان سطح آگاهی پایینی درباره اهدای خون دارند. بر اساس این پژوهش پیشنهاد می گردد آموزش در خصوص اهمیت اهدای خون در زنان در سطح وسیع صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اهدای خون، زنان، آگاهی
|
  • F. Sabaghi, Dr. K. Shams Asanjan, Dr. A.A. Movasaghpour, Dr. N. Amirizadeh, Dr. M. Nikougoftar, N. Bagheri, P. Abbasi Pages 102-110
    Background And Objectives
    Umbilical cord blood is a promising alternative source of hematopoietic stem/progenitor cells (HSPCs) for allogeneic hematopoietic stem cell transplantation. Although the use of UCB for transplantation has plentiful advantages in comparison with other cell sources، the low number of HSPCs led to cell delayed recovery. Therefore، ex vivo expansion of HSPC before transfusion could induce faster cell recovery.
    Materials And Methods
    CD34 positive cells were positively enriched using MidiMACS system and cultured on aminated PS nanofibers، aligned PCLs، and random PCLs. Cell expansion and quantification of cell apoptosis were carried out in expanded cell populations in different conditions by the flowcytometric method.
    Results
    Microscopic and flowcytometric analysis revealed the differentiation of CD133+ cord blood hematopoietic stem cells to erythroid lineage. Flow cytometry showed that both of the PPARγ agonists were able to diminish Transferrin receptor and glycophorin A positive cell population significantly. The inhibitory effect of PPARγ agonists on erythroid differentiation was dose-dependent. The inhibitory effect of Troglitazone on colonies formation of Erythroid was markedly higher than Bicaline.
    Conclusions
    This study demonstrated that aminated PS nanofibers has positive effects on the expansion of CD34+ cells compared to 2D culture system by increasing cell expansion and cell apopotosis inhibition. However، aligned and random PCL nanofibers did not show supportive effects on cell proliferation.
    Keywords: Cord Blood, Hematopoietic Stem Cells, CD34 Antigens
  • N. Shayan Asl, Dr. M. Ebrahimi, B. Beiki, E. Janzamin, P. Bani Ardalan Pages 111-120
    Background And Objectives
    Umblical cord blood (UCB) hematopoietic stem cells having high cell counts are suitable candidates for benign and malignant disease transplantation but often UCBs have low counts. In this study، ex vivo expansion of these cells was performed using suspension bioreactor with vertical agitation.
    Materials And Methods
    UCB Mononuclear cells were cultured with 1. 07 × 106 cells/ml density in total 206 ml of culture medium in the suspension bioreactor with vertical agitator; and the static group with same density was cultured in T-flasks for 14 days. At the days 0، 3، 7 and 14 of culture، sampling was performed for further analysis.
    Results
    During the 3 days of culture، differentiated cells were lost and then the number of cells increased again from 0. 42 × 106 cells/ml up to 1. 2 × 106 cells/ml and from 0. 6 × 106 up to 2. 9 × 106 in bioreactor and static culture، respectively. The percentage of CD34+ cells and colony forming potential significantly increased in bioreactor.
    Conclusions
    Hematopoietic stem cells in the bioreactor while retaining their self-potential are expanded. However، due to the increasing shear stress in the environment، the total number of cells did not increase. Therefore، further studies are required.
    Keywords: Cord Blood, Hematopoietic Stem Cells, Bioreactors
  • Dr. L. Kasraian, Dr. A.R. Tavasooli Pages 121-127
    Background And Objectives
    Considering infectious and non-infectious complications of blood transfusion، we decided to survey physicians’ knowledge about and their attitudes toward autologous blood and to see how education can affect them.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted on general physicians and specialists who ordered blood and blood products in Shiraz hospitals. A questionnaire aiming to elicit demographic characteristics، and evaluate the knowledge about collection methods of autologus blood and its benefit was used for data collection. Then، we provided education about autologus blood for participants. The rate of ordered autologus blood was compared before and after the intervention. We used chi-square، fisher and t-test for data analysis.
    Results
    The mean score of physicians’ knowledge about autologus blood was 14. 41 ± 3. 32 (2. 86-20) that was lower than that of specialists with the mean of 15. 95 ± 2. The most common reasons for the use and non-use of autologous blood were blood safety for the former and the lack of knowledge about preparation and prescription of autologus blood for the latter. The knowledge level of physicians was higher in pre-operative collection methods than in other fields of autologous blood collection.
    Conclusions
    Physicians’ knowledge about autologus blood was evaluated to be low and despite their desire for its use، the practical rate was still low. The results showed that even education provided to physicians did not increase the ordering rate of autologus blood.
    Keywords: Blood Transfusion, Blood Safety, Physicians, Knowledge
  • S. Hasani, Dr. F. Zaker, A. Zekri, A. Zaghal, Dr. K. Alimoghaddam, Dr. A. Ghavamzadeh, Dr. S.H. Ghaffari Pages 128-138
    Background And Objectives
    Arsenic trioxide (ATO) is an active drug in treatment of acute promyelocytic leukemia (APL)، but has adverse effects on patients. In order to enhance antileukemic effectiveness and to reduce dosage of ATO، combinatorial effect of it with Azidothymidine (AZT) in apoptosis induction was evaluated on APL cell line (NB4).
    Materials And Methods
    The cells cultured and treated with 50 μM AZT and/or ATO for 48 hrs and then with apoptosis، cell cycle distribution، and P21 mRNA levels in comparison with untreated cells (control) were analyzed by flow cytometry and Real Time PCR، respectively.
    Results
    ATO led to induction of apoptosis (50. 14% ± 7. 12) in comparison with the control (3. 9% ± 2. 97) through the increment of the cell cycle arrest in G2/M. The apoptotic effect of ATO had been inhibited in cells treated with combination of AZT/ATO (24. 35% ± 4. 65). This inhibition was associated with the relative reduction of the cells in G2/M and relative increase of the cells in G1 phase. While ATO had suppressive effect on p21 gene expression (0. 27±0. 14)، AZT (1. 81 ± 0. 21) and AZT/ATO (2. 06 ± 0. 32) induced it.
    Conclusions
    AZT attenuates ATO-caused apoptosis possibly through the induction of p21 expression and subsequent relative evasion from G2/M arrest and accumulation of cells in G1 phase.
    Keywords: Acute Promyelocytic Leukemia, arsenic trioxide, Azidothymidine, Apoptosis
  • Dr. A. Chegini, Dr. S.M. Mirrezaie, M. Poorreza, A.R. Rezaie, A.J. Anbardan Pages 139-145
    Background And Objectives
    Additional and more effective platelets can be gained through plateletphersis which at times equals platelets of 8 units of blood. Patients are exposed to a less number of donors through prescription of such platelets. Although side-effects of plateletphersis are low among donors but side-effects vary at different centers. Illustration of plateletphersis production side-effects at Tehran Blood Bank is the aim.
    Materials And Methods
    This is a retrospective study on plateletphersis donors from 2005 to March 2011. Research was carried on 309 total blood donors who met Iran blood transfusion standards; CBC was carried out on all donors and those with Hb and platelet higher than 12. 5 and 150. 000 were entered into the study. Information regarding aphersis sessions was compiled in donors’ forms including side-effects during platelet donation and they were classified as mild، intermediate and severe according to definition.
    Results
    In the study، 302 cases of plateletphersis were carried out in which 81% of donors were male and 19% female; while the mean age of donors was 35. 3 ± 9. 8. The most occurring side-effects among donors were mild/medium vasovagal donation reaction 1. 6% and citrate poisoning 1. 6% of which 0. 3% was of the intermediate type.
    Conclusions
    Plateletphersis is safe and occurrence of side-effects is low. Side-effects occur mostly among younger and first time donors.
    Keywords: Plateletpheresis, side effects, Blood Donation
  • Dr. S. Rezaei, Zarchi, M.H. Taghavi, Foumani, S.A. Razavi Sheshdeh, M. Negahdary Pages 146-152
    Background And Objectives
    Nanotechnology is the production، use and development of tools and materials whose dimensions are about 1 to 100 nm. Silver nanoparticles are used in packaging، cosmetics، health، medical and poultry industries. Due to the excessive application of silver nanoparticles with its broad antibacterial properties، the evaluation of biocompatibility of silver nanoparticles on biological systems appears to be necessary. The aim of this study is to investigate the effects of nanosilver on blood cells in rats.
    Materials And Methods
    In this study، silver nanoparticles with doses of 25، 50، 100 and 200 mg/kg body weight orally administered for 28 days to 50 male rats were placed in five groups each of which with ten rats. Then، blood samples were taken from rats; finally، blood cell count was determined and blood coagulation tests were performed.
    Results
    In this study، no significant changes on the number of blood cells including white blood cells، red blood cells، and platelets were observed in any of the doses used. Despite normal blood clotting time at all doses tested، bleeding time test and clot retraction test showed significant changes at high doses، i. e. 200 mg/kg body weight of rats.
    Conclusions
    The increased bleeding time and decreased percentage of the serum collected are the consequence of the suppressive effect of silver nanoparticles on the clotting function of platelets in high doses.
    Keywords: Nanoparticles, Blood cells, Rats
  • S. Hosseini Teshnizi, Dr. M. Tazhibi, Dr. M. Tavasoli Farahi Pages 153-161
    Background And Objectives
    Cox regression model is one of the most common methods of survival analysis for whose application an assumption of proportional hazards needs to be established. Recently، neural network models without having certain assumptions have been shown to be suitable alternatives in predicting survival. This study aims to compare Cox regression and Artificial Neural Network (ANN) models to predict survival in acute leukemia patients.
    Materials And Methods
    In the present retrospective study، the information on 197 patients with acute leukemia in Sayyed-O-Shohada Hospital was collected using a checklist. Firstly، the assumption of proportional hazards was tested; Cox regression model was fitted to the observations. To select an efficient ANN to compare with Cox regression model، the number of hidden layer neurons was changed. The prediction accuracy of the two models was compared using receiver operating characteristic (ROC) curve and kappa. Data analysis was performed using SPSS 19، Splus2000، and MatlabR 2009 software packages.
    Results
    Out of 9 ANN models with one hidden layer and 4 to 12 neurons، an ANN with 5 neurons in hidden layer was a superior model compared with Cox regression model. The areas under ROC curve for ANN model and Cox model were estimated to be 0. 0709 and 0. 458، respectively. The accuracies of prediction of survival for ANN model and Cox model were estimated as 78. 9% and 50. 3%، respectively.
    Conclusions
    Due to the high predicting accuracy of ANN models، the use of different models of ANN and their development in various fields of medical science are recommended.
    Keywords: Cox Proportional Hazards Models, Neural Network Models, Leukemia
  • Dr. S.J. Mousavi, Dr. F. Jafari, Dr. M. Jamali Pages 162-171
    Background And Objectives
    Biological hazards are among the major occupational hazards in blood transfusion centers. The aim of this study was to determine the exposure rate of the staff to biological hazards.
    Materials And Methods
    This research was a cross sectional study in 2009. A standard self administered questionnaire was used for data collection. Data were analyzed by SPSS15 by using the logistic regression model.
    Results
    Needle stick injury during the one year ending to the time of the study was reported in 11. 9% of the staff and over their working lifetime 33%. Moucocutaneous exposure during the one year ending to the time of the study was 24% and over the working lifetime 39. 6%. Regression analysis showed that occupational exposure was higher in the age groups of 20-29 (OR: 2. 29، 95%CI: 1. 05-3. 89) and 30-39 (OR: 2. 21، 95% CI: 1. 03-3. 72)، those with the work experience lower than 5 years (OR: 1. 91، 95% CI: 1. 14-3. 20)، among the staff with elementary and secondary education (OR: 2. 29، 95%CI: 1. 09-3. 82)، and among the personnel not having participated in occupational protection training courses (OR: 0. 60، 95% CI: 0. 39-0. 92).
    Conclusions
    Occupational exposure was lower among the personnel of Tehran Blood Transfusion Center compared to other medical centers in the country. Providing special training programs for different occupational groups، making improvement in managing and organizing the personnel، and exerting direct supervision over occupational protection programs can reduce working errors and hazardous exposures.
    Keywords: Occupational Exposure, Biohazards, Blood Transfusion
  • M. Babaie, Dr. H. Zolgagharian, H. Salmanizadeh, Dr. A. Zare Mirakabadi, H. Alizadeh Pages 172-180
    Background And Objectives
    Echis carinatus venom is a complex mixture of toxins. This venom contains metalloproteinases which convert prothrombin to meizothrombin. The prothrombin activator leads to the formation of small blood clots inside the blood vessels throughout the body. To understand the effect mechanism of Iranian Echis carinatus venom، in this study we investigated the effect of EV on human plasma proteins (prothrombin and fibrinogen) and on blood coagulation. The aim was the purification and characterization of procoagulant factor from the Iranian Echis Carinatus venom and the evaluation of the procoagulant activity on human plasma.
    Materials And Methods
    Crude venom from the Iranian snake species E. carinatus was selected. The prothrombin activator was purified from the crude venom of Echis carinatus by combination of the procedures by gel filtration، ion-exchange chromatography، and reverse phase HPLC. Electrophoresis on 12. 5% polyacrylamide gel was performed.
    Results
    The Iranian E. carinatus venom was able to coagulate human plasma very rapidly. The coagulation time was reduced from 13. 4 seconds (SD= ±0. 59) to 8. 6 seconds (SD= ±0. 64) when human plasma was treated with crude venom (concentraion of venom was 1 mg/ml).
    Conclusions
    The venom of Iranian Echis carinatus contains procoagulant factors. It seems the fraction F1B4 isolated from IEc to be like coagulation proteins which coagulate human plasma very rapidly in vitro.
    Keywords: Blood Coagulation, Prothrombin activator (Echis carinatus venom), Venom
  • A. Hasanzadeh, Dr. F. Farahini, Dr. N. Akbari, M. Aghahosseini, Dr. A. Pirzadeh Pages 181-188
    Background And Objectives
    The aim of this study was to determine the effective factors on regular blood donation in donors in Isfahan province based on the theory of planned behavior in 2009.
    Materials And Methods
    This is a descriptive-analytical study performed on 600 blood donors in blood centers scattered across Isfahan province. The sampling method was stratified random proportional to the size of the cities. Subjects were randomly selected from each center. Data were then collected by a validated and reliable questionnaire based on the theory of planned behavior. Finally، we used SPSS software V18 for data analysis in which T-Test، Fisher test، correlation tests، and Mann-Whitney applied.
    Results
    Out of the total number of subjects، 77 (12. 8%) returned after 6 months for blood donation and 523 (87. 2%) did not. Most of the donors were 21-30 years old. The mean of age in regular donors was significantly higher than that of non-regular blood donors. Regular blood donation has the strongest correlation with intention and self efficacy (r= 0. 577، p< 0. 001) followed by self identify (r= 0. 481)، subjective norms (r= 0. 353)، and attitude (r= 0. 355).
    Conclusions
    Self efficacy is one of the effective factors on one’s intention to return for donation. So، by improving this construct we can help recruitment and retention of blood donors in the community.
    Keywords: Blood Donation, Attitude, Intention
  • Dr. M. Narimani, Dr. S. Sadeghieh Ahari, A. Esmaili Nejad, E. Soleimani Pages 189-196
    Background And Objectives
    The health systems all around the world are concerned about provision of safe and adequate blood. The blood donation، as a favorable social behavior، is affected by human characteristics. The present study attempted to investigate the altruistic behavior، empathy and social responsibility in two groups: voluntary versus non-voluntary blood donors.
    Materials And Methods
    The present research is a cross-sectional comparative study having included all male voluntary blood donors in Ardabil Blood Center; 30 voluntary blood donors and 30 non-voluntary were randomly selected. The altruism questionnaire، empathy scale، and personality questionnaires were used as instruments and the data were collected. The research data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate variance analysis (MANOVA).
    Results
    The results show that the mean rates of social responsibility in voluntary and non-voluntary groups are 28. 93 ±4. 13 and 24. 13 ±3. 68، respectively. The variables of altruistic behavior، empathy and social responsibility are estimated to be higher in voluntary than non-voluntary donors. Also there is a positive significant relationship among altruistic behavior، empathy and social responsibility variables.
    Conclusions
    Altruism، empathy and social responsibility are more motivating in voluntary blood donors than in non-voluntary. Therefore، to promote blood donation it would be helpful to recognize and engage people enjoying empathy، social responsibility، and altruism.
    Keywords: Blood Donors, Empathy, Social Responsibility, Altruism Dictionary
  • E. Imani, F. Asadi Nooghabi, S. Hosseini Teshnizi, P. Yosefi, F. Salari Pages 197-205
    Background And Objectives
    Thalassemia is one of the most common chronic genetic diseases whose psychological issues can affect quality of life in patients. Research has shown that regular physical activity can increase well-being in a person. This study compared the quality of life in patients with thalassemia major based on their participation in group activities in Bandar Abbas in 2011.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytical study، 35 patients with thalassemia major having participated in group activities were selected as the case group and 75 patients not participating as the control. Data were collected with quality of life questionnaire SF-36 and were analyzed by using SPSS13 statistical software، Mann-Whitney and Kruskal Wallis tests.
    Results
    The difference between the quality of life scores in the case and control groups for dimensions of general understanding of health، role limitation due to physical health problems، energy and vitality، physical functioning، emotionally related role limitations، body pain، mental health، and overall quality of life score was significant. The mean values of overall quality of life score in the case and control groups were 81. 40 ± 3. 64 and 58. 35 ± 6. 14، respectively. The relationship between the overall quality of life score and participation in group activities، starting age for desferal medication، and the number of desferal injections per month was significant in the case group.
    Conclusions
    Patients should be encouraged to participate in group activities and rehabilitative centers should be constructed to improve the level of life skills so as to lead to greater patients independence.
    Keywords: Thalassemia Major, Physical Activity, Quality of Life
  • A. Hashemi Tayer, A. Almasi Hashiani, Dr. N. Amirizadeh Pages 206-210
    Background And Objectives
    Women population compared with men is at lower risk of blood-transmitted infections; therefore، encouraging women to donate blood is very significant. The aim of this study was to assess the level of knowledge of Arak female students and teachers about safe blood donation criteria.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 617 female students and teachers were selected by random sampling method and the data on demographic characteristics، motivation، and individual awareness about blood donation were collected by questionnaires. Finally، the data were analysed by SPSS 16 software.
    Results
    Out of the total number of the female students، 6. 4% and 25% of teachers had the previous history of blood donation. The most important motivation for blood donation in both groups was to save patients and the most important barrier for blood donation was anaemia. Knowledge levels were low in both groups. The results showed a meaningful relationship between maternal education (p=0. 04) and the history of blood donation (p=0. 001) with knowledge levels.
    Conclusions
    A significant percentage of females have a low knowledge about blood donation. Based on the findings of the present survey، it is recommended that training about the importance of blood donation in females be promoted extensively.
    Keywords: Blood Donation, Female, Knowledge